Sunday, 29 January 2012

Hari yang kelakar di kelas memandu!

salam, nk cite sikit la kan,
td aku g dftar utk ambik lesen,
ye la, akhirnye dpt gak ambik lesen lepas kumpul2 duit.

pastu lepas dftr semue, pergi la dgr ceramah 5 jam tu,
mule mule aku ngantuk cm bodoh la,
tibe tibe boleh acik acik kt situ buat lawak.
tk lawak pun tp sebab aku dh lame tk bahan org,
aku tk kire la.

mule mule cmni,
acik: siape yg ambik lesen kete dan MOTORIKAL boleh masuk bilik ceramah ni.
aku: amboi, motorikal ye cik?  jauh beza dgn motosikal tu.
acik: tk kire lah. masuk je sini.
aku : dah malu la tu.
HAHA!

pastu, dh masuk dgr la ceramah tu, aku dgn tgh gelak2 lg ni, masuk je la.
aku ingt tu je yg lawak,
pastu lagi sekali, cikgu yg ceramah tu pulak. mase tu, aku pki tshirt putih, jeans dgn selipar je.
cikgu : ok, selamat datang, cikgu nk check kedatangan k, samad,
samad : saya cikgu.
pastu terus la smpi org terakhir baru ckgu tu panggil name aku.
cikgu : mohd uzair
aku : saya.
cikgu : ok, kite mule ceramah sekarang ye, ok utk bab 1, ape tajuk dy? ha, yang baju putih, name siape?
aku : haikal, cikgu.
cikgu : ha, ape tajuk dy haikal?
aku : panduan pengguna jalanraya cikgu.
HAHA! apo lah cikgu ni, sng kono ayam.

ni satu lagi.
cikgu : tgk gmbr ni, "gmbar selekoh ke kanan", ni isyarat ape ni?
aku : belok kanan
cikgu : bagus. yang ni pulak? " gmbr selekoh ke kiri"
aku : belok KANAN pulak.
cikgu : bagus. belum drive lagi dh tahu signboard.
baru aku tahu, due due gmbr tu utk belok kanan,
patut la byk accident.
tu tk kire lg yg die buat lawak pastu aku 'kah kah' kan dy.

last skali, tgh aku bhn2 ckgu tu. tibe tibe dy ckp cmni,
cikgu : haikal, jadi ape conclusion utk bab 6 ni?
mase tu aku blur asal ckgu tu pndg aku, aku diam je lah, tp sume org tgh pandang aku.
ade dlm 5 minit cmtu baru aku perasan, aku ckp kt ckgu name aku haikal.
bodoh sial, segan gile. HAHA! tk pasal pasal je.

tu je lah nk cite. salam
moral : focus dlm kelas.


Monday, 16 January 2012

RAHSIA TERBESAR 5 HR!

assalammualaikum!
habis la budak budak laki 5 HR!
dgn ini aku mendedah kan,
setelah hampir sebulan kami tinggal di dorm TARIQ 5,
maka dengan ini
bahawasanya kelas yang mempunyai 16 orang lelaki ini,
di dapati semue pelajar lelaki 5 HR adalah
PEROKOK!!(hand clap with standing ovation)

HAHAHA!
terkejut tak?
tetapi hanya ada seorang sahaja  PEROKOK TEGAR.
iaitu....

MASAS!
ini dia si setan itu, 

masas ni, kalau boleh, 24 jam die nk rokok itu dalam mulut die, ish, teruk kan?
tp setakat ni, berdasarkan pemerhatian DATUK SERI UZAIR FAIZ,
die ni kalau ade rokok sendiri, selang 15 minit die hisap rokok,
tapi kalau tkd rokok,
selang 5 minit, die akan mintak dkt yg lain.
selain itu, jika die ni tkd rokok, die akan menunggu selama yg boleh utk kwn kwn yg lain menyalakan api membakar sebatang rokok.
 TERUK SIAL MASAS! (JERIT RAMAI RAMAI)

maka, muncul lah lagu, MASAS, MASAS HISAP ROKOK by Selena Gomez.

HAHAHA!
seterusnya, kelas ni ada 12 PEROKOK AKTIF,

lihatlah wajah wajah mereka.









diorang ni, muke sume baik, tapi nk buat mcm mane kan,
tapi apepun diorang ni tk teruk drpd masas,
sebab diorang ni pun, merokok kdg kdg je, bile rase nk, baru la merokok.
muke baik sume, hati suci, paru paru tk tau la wrne ape dah.
HAHAHA!

DAN YANG MEREKA INI, adalah PEROKOK PASIF!!


HAHAHAHAHAH!
mereka bertiga ini sahaja yang bertindak sebagai perokok pasif.

TETAPI, WALAU BAGAIMANAPUN,
secara jujur dan tulus,
aku rindu kt budak budak ni,
sumpah rindu.
aku tgh PADEK (hahaha!) kt rumah, teringat kat budak budak ni.

tk tau la bile mase lagi kite akan berkumpul dan bahan sesama sendiri,
aku harap akan ade satu hari nanti, kite jumpe same same balik k.
lepak same same,
dan harap jangan menyombong k.
oleh itu terime lah salam sayang daripada mohammad uzair faiz

assalamualaikum.

Wednesday, 4 January 2012

Sorry People. ZEALOUS! sucks!

Salam,
Sorry, lame tk update.
Haha, sbb otak masih ligat berfikir.
Mm, post kali ini,
nk ckp pasal kite, remaje,
kalau kite tgk skrg byk bnd yg berlaku,
smpi kite pun jd takut,
tk kesah la kite berpihak utk siape pun
tp darah mude dan tenage ni sepatutnye kite spend utk family and agama,
tu yg no satu sepatutnye,
bknnye hak individu or pape yg lain, knp wujud byk sgt benci?
boleh siape siape bg tau?
kite sendiri pun tktau ape punce bnd ni kan?
memandangkan aku dh klua dr skolah,
aku nk cite ape bnd yg aku sedih sgt pasal ZEALOUS!
taukan ni name ape?
aku tkd peluang nk bgtau bnd ni, sbb aku tau aku ni siape, tiada pape jwtn pun,
then, aku hope kt sini boleh bg aku peluang nk sedarkan korang
knp kite tk dpt bukak mate ckgu utk pndang ZEALOUS
aku pun malu dgn bnd ni tp kalau aku blah dr batch ni pun tkkn slesaikan masalah
aku bkn penyelesai masalh
tp aku cume diam dan memerhati
ni, aku list kan result pemerhatian aku terhadap ZEALOUS
1. Terlalu berpuak. Aku mls nk kupas bnd ni, korang pun pahamkn, perempuan.

2. Fikiran, yg aku perasan, ade ramai ahli batch yg berkuase, ok lah, aku straight to the point je lah k.
Ade certain pengawas perempuan pandang certain budak laki ni mcm sampah.
mcm satu bnd yg tk bergune, dr pndgn tu aku boleh nmpk,
aku dan kawan kawan yg jd mangse perasan bnd tu,
kitorang yg berade kt bwh ni bkn sampah,
kitorang tau pengawas2 kn pandai tp tkpyh la anggap kitorang yg tk sekepale dgn korang ni mcm sampah, perangai tah pape, kitorang at least tkd kacau kau pun tp knp nk kate kitorang ni perosak batch?

3. Pendengki dan khianat ni, aku serius marah la. Perasan tk, masalah batch sekejp je smpi kt pengetahuan ckgu? Sbb ade mulut2 yg tk reti nk kawal, kalau kau bgtau bnd2 masalah ni kt ckgu, dgn itulah ckgu akan pndg batch kite bermasalah. Tp pengkhianat2 yg bg tau ckgu tu fikir kalau masalah2 tu di ajukn kpd ckgu masalah akn setel. tp salah, bnd akan jd buruk, dan tmbh lg masalah, nk kene tahan kate2 ckgu2 lg pastu nk kene jwb soalan ckgu2 lagi, tk fikir ke yg bnd ni yg buatkan ckgu2 pandang batch kite bermasalah?

Setakat ni, aku revealed kn bnd ni. Akan dtg aku revealed lg bnd2 yg aku dpt,
Pape pun kite dh klua dr title tu, just aku tknk korang ulang blk bnd tu lg. tu je k.

P/S : pengawas yg aku ckp tu, bkn pengawas lelaki k, Thanks.

Thursday, 17 March 2011

.HARAM al rasyid.

haha,ok,entry kali ni aku nk cite pasal,
"harun al rasyid"
haha,iaitu pasal member-member kelas aku,
tp sebelum tu,
credit for mrs.mystery coz da buat entry pasal kelas,
aku tiru die la ni.
ok ok.
aku memperkenalkan.
GENG HEBAT!
ini dia,geng hebat-hebat,
cume yg takde kt sini,
NASIR
UMMI.
mase tu aku pun kurang ingat diorang g mne.
tp takpelah.
what i'm going to tell is,
each of us need each other,
kalau la sorang takde dlm kelas tu mst kurang la seronok nye,
for example,
APENG!
kalau apeng takde,takde sapelah kitorang nak bahan,
betul tak?
hahaha.ok gurau gurau.
sory peng!no need with the extra fingers k?
another example,
AMIR ASYRAF!
eventhough,he seems like ade takde je kn dlm kelas tu,
duduk pon sorang je,
tapi kalau die takde,budak laki mane lagi yang rajin buat kerje-kerje amal kt kelas tu.
betul tak?
so,kalau sorang takde dalam kelas tu,
aku rase harun al rasyid takkan jadi mcm skrg ni.
macam bdk bdk laki,
memang la kitorang selalu bahan membahan tp
tak makne kitorang benci,kan kan?
ok,bawah ni ranking name-name mengikut kekerapan dibahan,
1.of coz MASAS!(hebat 1,haha)
2.APENG! rasenye
3.CAPI! kot
4.si JAMAL!
5.NASIR! la.
6.eh SYAHAMER! lupe pulak.
7.ok.JAMEEL SOFE!
8.bole la.SIPON PAUZI!
9.ha.ADIB!
10.PAIPANG! kn.
11.JOHN YASER!.name barat sikit
12.abg single kite.AHAP!
13.MIZI! kn.
14.agak agak sape?haha.
15.LUQMAN POI!
16.ha!baru la AMIR.
ok done.yang ni ikut ranking aku la,
yg perempuan ssh sikit nk rank kn,sbb sume same je,
aku rase la,
1.AYAM!
2.ANDI!
3.AMELA!
4.TOLIN!
5.NAD!AH
6.UMMI !
7.HANIS!
haha,cukup,
tp sbnrye yg main point aku nak ckp actually,
unity yang ade dalam kelas tu buat kn kitorang rase,
susah nak benci-membenci,umpat-mengumpat,cakap belakang .
aku rase takde la.yang lelaki aku sure takde.
stambah lg bykla kje utk batch ni,
kitorang yang buat an.
hias-hias sikit,budak HR.
bab-bab kreativiti je,budak HR.
mm.ok la,aku appreciate la korang ckp kitorang ni kreatif and korang bagi kje kje yang bole la kire dalam minat kitorang,
tapi takkan korang nk 23 orang punye tenage korang nak kerah siapkn satu dewan besar tu(cite dulu ni,hari guru).
at least bg la dlm 5-6 orang nk tolong kitorang,
penat doh.
ok tu je la.sory lau ade yang tak suke kt post aku.
kpde 5 HURA HARA.
steady la korang.
k salam.

Wednesday, 16 March 2011

.teenagers and korean.

salam.
.tajuk kt atas ni je aku rse korang dh boleh agk aku nk ckp psl pe.
skrg ni,
ape yg jd kegilaan remaje remaje yg idup skrg ialah
'KOREAN ARTIST'
dri pemerhatian aku la,
generally,rmi yg minat korea ni,
perempuan an,
tp yg perempuan rmi yg minat kt artis lelaki korea,
yg lelaki,ade yg minat kt artis perempuan,
dh slalu sgt dh aku dga prempuan-prempuan borak psl artis korea,
contoh:
girl A: "wei,kau tgk tak gmbr baru Jang-syong(aku main sebat je name ni),comel gile die buat peace"(ckp dgn  intonasi tergode)
girl B:"a'ah wei,comel gile aku ade gmbr die(sambil kua kn poster),tp yg ni gmbar die dgn si Hyuen(name prempuan,pon aku sebat je ni.)"
girl A:"ish,kacau betul la,dh la tak lawa,sebuk je nk ambik gambar dgn pkwe aku."
girl B:"eh,ape pulak ni pakwe aku la"
girl A:"eh,aku yang jumpa dulu,pakwe aku la".

ok.smpi tu je perbualan td.
haha.betul tak ape yg aku tulis kt ats tu?
betul kn?
haha,
first,wei,die buat peace je pun,ape yg peliknye,buat peace pun comel ke?aku pun tak brpe nk fhm la,
kalau die buat gaye yg comel-comel,phm la aku korang ckp die comel,
ni buat peace je,takkan la comel kot,
pasni aku nk amek gambar buat peace byk byk la,
ajak member-member aku skali,
comel an buat peace?
hahaha.
second,mrh pulak ade prempuan ambik gmbr dgn lelaki tu,
haha.aku pun tak phm,pehal nk mrh pulak?
syg sgt korang kt laki tu ye,
haha,dh la siap kutuk perempuan tu buruk,
aduh,tak fhm la aku,sian perempuan tu,tak buat salah pape pun kne kutuk,
eh perempuan tu buat salah an?
a'ah die ambik gmbr dgn pkwe korang.
haha,lupe pulak,
pkwe korang kn?patut la marah,
ni yg third,berebut pulak laki tu nk jd pkwe spe
tak psl psl kang gaduh pulak,
ok ok
haha.aku pun sbnrnye tak brpe fhm dgn fan-fan korea ni.
aku belum nmpk lg la ape yg ade kt drama or artis-artis diorg.
aku bkn la nk kritik korea ni slh ke ape,
diorg pun sme je mcm artis-artis lain,
tp die punye pminat ni yg pelik,
ok.mm.
bg aku la,
tak salah korang nk minat ni,
tp jgn lah smpi fanatik yg cm aku cite td,
normal la,
aku pun ade gak minat kt artis-artis or movie or pape la psl hiburan ni
tp takde lah smpi baru buat peace je dh ckp comel.
berpada-pada la nk minat pun.
minat tak salah,
terlebih minat mengundang masalah.
mcm pantun pulak,
kalau stkt tgk n suke tu,normal la k,
haha.ok tu je stkt ni,
sory kpd korean addict sume kalau korang terase,
tp tu realiti,hope dlm mse yg sme korang boleh terus sokong local act even diorg tak same dgn korean,
tp sape lg nk minat local act ni kalau bkn kite kn,
jgn la filem-filem malaysia je,korang kritik
"amende la cite ni tak best langsung"
"membazir je aku tgk"
"tgk korea lg best"
haha,tak mau la mcm tu, kalau korang boleh ambik ape yg positif dr drama-drama korea tu,
knpe tak boleh buat mcm tu utk filem-filem malaysia k,
so,smpi ni je,
so,aku mintak maaf byk2 kpd sume pihak,teruskn minat korang,
salam.

Monday, 14 March 2011

.Gave It and Leave It.

salam.
utk post ni aku nk bg opinion aku pasal bnd kt atas ni.
td aku baru lps tgk cite SETEM
kalau korang perasan,mase ending cite tu,
ade karakter die monologing(paham tak?tak paham buat buat jela paham)
pasal "KEBAHAGIAAN"
ade satu phrase tu die kate macam ni
"KEBAHAGIAAN DATANG BILA KITA MEMBERI BUKAN BILA KITA MENERIMA."
ok.mksud phrase tu,bile kite memberi sesuatu kt org lain baru lah kite rase kebhagiaan.
korang rase betul ke?
bkn ape,sbb
kalau kite fikirkn blk,
our parents,diorg rse bhagia bile diorg bg kasih syg kt kite kn?
tp kalau kite asyik memberi je,kite tak terime pape pun
mcm mne kbhagiaan tu nk dtg an?
tp korang ingat tak,
what comes around goes around.
kalau kite memberi,of coz la kite juge akan menerime sbb org lain jgk akn memberi kn?
kalau kite bg yang baik,kite trime la yg baik blk,
sme jgk sbliknye,
bile kite ikhlas memberi,mgkin kite jgk kite akn terime jauh lg baik dr ape yg kite beri,
bile kite fikir fikir blk,
sumenye akan berbalik kepada semue orang,
kalau semue orang gunekn asas ni,
mesti everything dlm dunie ni
ade give and take,
betul tak?
so, smpi ni je,
hope korang ok la dgn post aku ni,
sory lau ade yg tak suke,
ok salam.

di catat oleh:TINGTUNG

Saturday, 12 March 2011

.hidup dan kesalahan.

salam.mm,
utk kali ini,
aku nk ckp psl,
mm,,
kesalahan yang dituduh kat org yg tak salah.(paham x ni)
tak de la,
cni cite die,
ade lah berlaku sdikit slh fhm,
then yg bersalahnye org lain,
tp org lain pulak yg kne,
dh la belum selidik lg kesahihan bnd tu,
tp dh disebarkn pulak kt org lain,
bg aku,tak patut lah buat mcm tu,
kalau benci sgt kt org tu pun,jgnlh smpi bnd yg tak betul disebarkn,
selidik la dulu,
kalau pun orang yg disebut tu betul-betul slh,
tak payah la nk cite-cite kt org lain,
cube diri si pencerite tu di tempat org yg dituduh tu,
mst marah jgk kn?
so,ape slhnye gunekn care yg betul utk settle kn bnd ni,
ni suruh plak org yg dituduh tu mintak maaf,
kalau yang dituduh tu pegi mintak maaf n terangkan,
ade ke die nk cite-cite kn kt org ape yg berlaku,
mst lah tak kn,
huh,
takpe,
cite ni takde kaitan sape-sape k,
then kpd semue yang baru follow tu,,
terima kasih byk,(terharu bai,haha)
ok,stakat ni je,
tp utk korang,
kalau korang tak salah,
jgn takut,
sbb korang berada di pihak yang benar k,.

di catat oleh: TUNGTUNG.